İçeriğe geç

POSTÜR

Duruş (postür) en az enerjiyle sağlanan en dengeli duruştur.  Postür statik veya dinamik olarak ikiye ayrılır. Oturma, ayakta durma, yatma sırasında vücudun duruş şekline statik postür (sabit duruş – hareketsiz duruş), hareket esnasında vücudun duruş şekline ise dinamik postür (hareketli duruş) denilir.Bu yazıda postürü statik olarak değerlendireceğiz. Çünkü skolyoz ve diğer omurga problemlerinde ilk önce kişinin statik postürü değerlendirilip sonucuna göre yorumlama yapılabilir. Kişinin duruşu(postürü) değerlendirilirken baştan ayağa kadar tümüyle değerlendirilmelir.
Başın orta hatta olup olmaması değerlendirme parametreleri içindedir. Normal duruşu olan kişinin vücudunun simetrik özellikler göstermesini bekleriz. Örneğin sırta arkadan bakıldığında omuz yüksekliklerinin aynı seviyede olmasını bekleriz. Bunun yanında kürek kemikleri simetrik konumlanmalı aynı şekilde bel kavisleri eşit olmalıdır. Kalça seviyelerinin aynı hizada olması dengeli bir postür için çok önemlidir. Dizlerde içe yada dışa kayma olmamalı ve her ikisi de orta hatta olmalıdır. Ayakta içe yada dışa basma, ayak parmaklarında deformite  olmamasını bekleriz.

Kişiye önden baktığımızda baş,omuzlar ve bel tekrar değerlendirilir ve yine simetrik ve orta hatta olması beklenir. Göğüs kafesi aşırı çukur yada tümsek olmamalıdır.Diz kapakları düz bir hatta karşıya bakmalıdır.Son olarak ayaklar normal açılanma gösterir ve parmaklar tek bir tarafa kayma göstermez eşit ve ortada durur.

Yandan baktığımızda baş aşırı önde ya da arkada olmamalıdır. Sırtta kifoz(kambur) ve aşırı lordoz(bel çukuru) görülmemelidir.

 Düzgün bir duruşa sahip olmak dengeli beslenme, egzersiz yapma ve düzenli uyuma kadar önemlidir.