İçeriğe geç

Hiperkifoz(Kamburluk)

Kamburluk, torasik omurganın kifoz açısının olması gereken açıdan fazla olması durumudur.

Görülme sıklığı: Kadınlarda erkeklere göre daha fazladır. İleri yaşlarda görülme olasılığı daha yüksektir.

Risk faktörleri:

Kas-iskelet sistemi bozuklukları, duyu problemleri ve nöromusküler olabileceği gibi nedeni bilinmeyen, idiyopatik, de olabilir. Bunun yanında biyomekanik problemler ve psikolojik nedenler de kamburluğa neden olabilir.

Tipleri:

Duruş bozukluklarına bağlı kamburluk, ileri yaşla birlikte gelişen kemik erimesine bağlı kamburluk, doğuştan gelen kemik kusurlarına bağlı kamburluk ya da genetik hastalıklara (Scheurman Hastalığı) bağlı kamburluk olabilir.

Sağlığa etkileri:

Omurga kırıklarına, sırt ve omuz ağrılarına, denge problemleri ve düşmelere, fiziksel performans düşüklüğüne, nefes darlığına ve solunumda zorlanmalara, kozmetik görünüş problemlerine yol açabilir. Bu durumlar kişinin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşür.

Tedavi yöntemleri:

Cerrahi (ileri derecelerde), fizik tedavi (manuel terapi, schroth egzersizleri, germe egzersizleri, güçlendirme egzersizleri, klinik masaj, kinezyo-bantlama), ortezleme (kifoz korsesi).

Hiperkifozda dereceler:

20- 40 dereceler arası olan kamburluklar normal sınırlar içerisinde, 40-70 derece korse + egzersiz, 70 derece üstü cerrahi sınırları içerisinde kabul edilmektedir.